Οι Σημαντικές Ιδιότητες του Ακατέργαστου Κακάο για την Καθημερινότητά σας
Οι Σημαντικές Ιδιότητες του Ακατέργαστου Κακάο για την Καθημερινότητά σας
Το κακάο, που προέρχεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, θεωρείται από τις καλύτερες υπερτροφές, και όχι άδικα.
Η επιστημονική του ονομασία είναι “theobroma cacao” και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις το “βρώμα των Θεών”. Είναι, δηλαδή, η τροφή των Θεών.
Παρακάτω παρατίθενται κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του, ώστε να γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με τη μοναδική αυτή υπερτροφή:
Η επιστημονική του ονομασία είναι “theobroma cacao” και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις το “βρώμα των Θεών”. Είναι, δηλαδή, η τροφή των Θεών.
Παρακάτω παρατίθενται κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του, ώστε να γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με τη μοναδική αυτή υπερτροφή:
Ιδιότητες Κακάο
Το κακαόδεντρο είναι αυτοφυές και βρίσκεται στα τροπικά δάση της Αφρικής και της Ν. Αμερικής.
Όταν ωριμάσει ο καρπός, μέσα στον οποίο υπάρχουν περίπου 40 σπόροι σε ένα γλυκό πολτό, κόβεται από το δένδρο και αφαιρείται η εξωτερική του φλούδα.
Οι σπόροι σκεπάζονται με φύλλα μπανανιάς. Μέσα στον πολτό πραγματοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης, από την οποία θα προέλθει η μυρωδιά και γεύση που γνωρίζουμε.
Μετά τη ζύμωση, που κρατάει μια εβδομάδα περίπου, οι σπόροι απλώνονται στον ήλιο για ξήρανση.
Το κακάο περιέχει φυτικό λίπος, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και βιολογικές δραστικές ουσίες, καφεΐνη, βασικά μέταλλα και βιταμίνες.
Το κακαόδεντρο είναι αυτοφυές και βρίσκεται στα τροπικά δάση της Αφρικής και της Ν. Αμερικής.
Όταν ωριμάσει ο καρπός, μέσα στον οποίο υπάρχουν περίπου 40 σπόροι σε ένα γλυκό πολτό, κόβεται από το δένδρο και αφαιρείται η εξωτερική του φλούδα.
Οι σπόροι σκεπάζονται με φύλλα μπανανιάς. Μέσα στον πολτό πραγματοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης, από την οποία θα προέλθει η μυρωδιά και γεύση που γνωρίζουμε.
Μετά τη ζύμωση, που κρατάει μια εβδομάδα περίπου, οι σπόροι απλώνονται στον ήλιο για ξήρανση.
Το κακάο περιέχει φυτικό λίπος, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και βιολογικές δραστικές ουσίες, καφεΐνη, βασικά μέταλλα και βιταμίνες.
Οφέλη Κακάο
- Περιέχει το βελτιωτή της διάθεσης, την ακανδάμη με την οποία πετυχαίνουμε αίσθημα ευφορίας.
- Ενισχύονται τα επίπεδα των ηρεμιστικών ορμονών, καθώς το κακάο ενισχύει το επίπεδο της σεροτονίνης, μίας καλής χημικής ουσίας του εγκεφάλου.
- Αποτρέπει θρόμβους, καθώς διαχέει το αίμα.
- Προστατεύει την καρδιά μας και αποτρέπει καρδιαγγειακές νόσους.
- Συμβάλλει στη βελτίωση του κυκλοφορικού μας συστήματος.
- Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, καθώς περιέχει πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικά.
- Συμβάλλει στη μείωση του λίπους. Ειδικά, αν πίνουμε ένα φλυτζάνι κακάο, πριν από κάθε γεύμα. Εννοείται χωρίς ζάχαρη.
- Έχει υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου. Έτσι, βοηθάει στη μείωση της κόπωσης, του διαβήτη τύπου ΙΙ, της αρτηριακής πίεσης.
- Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Αποκτούμε λαμπερό δέρμα και βελτιώνει την υφή του.
- Αποκτούμε δυνατά νύχια.
- Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και εμποδίζει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
- Περιέχει υγιή λιπαρά, που δημιουργούν χημικές αντιδράσεις για την ανάπτυξη, τη μεταβολική και ανοσολογική λειτουργία.
- Προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.
- Περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, γνωστή ως το μόριο της αγάπης, και θεωρείται ότι ευθύνεται για ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες.
Εκτός από μαγνήσιο, υγιή λιπαρά και πολλά αντιοξειδωτικά, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει, επίσης, πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3, βιταμίνες Α, C, E, καθώς και παντοθενικό οξύ."
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου